Jelo koje možete probati samo na jednom mestu – i to u Novom Sadu

0
Restoran_Bistronomija_Novi_Sad

Znate već da svaki restoran u svetu ima neki svoj specijalitet po kojem je poznat, jer ga njegovi kuvari posebno dobro prave. Ipak, sva ta jela, sa manje ili više odstupanja, vi možete probati i na nekim drugim mestima ili ih napraviti i sami, po receptu.

A, šta kažete kada znate da određeno jelo možete naručiti samo na jednom jedinom mestu? I još da je to mesto u vašoj blizini?

Jelo za čije spravljanje nećete pronaći recept na internetu, jer sadrži čak 18 tajnih sastojaka… I toliko ukusno da se dopada svim generacijama!

Jelo koje je, čak, toliko dobro, da u tom restoranu ne služe nijedno drugo!

Šta mislite, vredi li ga probati? Dobrodošli u Bistronomiju!

Salata_sa_golicom
Predjelo – miks zelenih salata sa semenkama golice i dižon dresingom

Samo jedno je dovoljno samo kad je savršeno!

Otkako se otvorio restoran Bistronomija, Novi Sad je postao jedan od retkih svetskih gradova (svega ih je pet) koji može da ponudi ovakav koncept.

Sam naziv restorana označava gastro-pokret nastao u Francuskoj pre 70-ak godina, specifičan po samo jednom jelu koje nudi. Karakteristike ovakvih restorana su jednostavnost, toplina, savršena hrana i korektne cene. Pored Pariza, ovim konceptom oduševljavaju se i ljudi u Ženevi, Londonu i Njujorku.

A sada i vi imate tu retku priliku!

S tim što ovo novosadsko jelo ne možete bukvalno nigde više jesti!

Šta to jelo čini tako posebnim i dopadljivim svima?

Najbolje stvari su, zapravo, veoma jednostavne. I tek u trenucima, nekim drugačijim nijansama, blesne sva njihova posebnost.

Pa tako i ovo “samo jedno jelo!

Zašto ga vole i mama i tata, i unuk i deda, i direktor i službenik, i ekonomista i umetnik, i gurmani i probirljivci, i porodični ljudi i “solisti”…?

Samo_jedno_jelo_Bistronomija

Jer, najpre, pleni jednostavnošću: sastoji se od svinjskog filea i krompirića. Doduše, način pripreme (meso se priprema u vakumu na niskoj temperaturi, a zatim kratko izgriluje, te dobija neverovatnu mekoću i izvanredan ukus, dok se krompir peče u konvektomatu, pa postaje hrskav, a nemastan) ga čini posebno privlačnim, ali i zdravim obrokom. Neopterećujućim, a vrlo sitim. Dakle, nešto što svima paše.

A šta je onda to, tako posebno, što ga čini jedinstvenim i neponovljivim? Čime postaje jelo koje možete naručiti samo ovde i nigde više? Čiji recept nećete nigde dobiti?

Čuveni sos od 18 tajanstvenih sastojaka!

On ovom jelu daje onu dozu finoće, različitosti, upamtljivosti. Daje mu zagonetnost i neponovljivost. I doprinosi da taj ukus, kad ga jednom probate, još dugo posle golica vaše nepce i poziva na još…

Ovo ne pričam napamet… Ovo jelo sam zaista degustirala, na večeri sa svojim suprugom. Posle toga sam bar desetak puta poželela opet da ga konzumiram.

Šta se lepo još ovde krije?

U Bistronomiji postoje još dva delikatesa: jedan se služi pre glavnog jela, a drugi posle.

Predjelo čini miks zelenih salata sa pikantnim dresingom od dižon senfa iz Francuske i prženim semenkama golice. Ono predstavlja izvrsnu pripremu vašeg čula ukusa za ono što predstoji…

Sufle_sa_cokoladom
Sufle od čokolade sa sladoledom od vanile

Nakon glavnog specijaliteta, možete se osladiti laganim i sočnim sufleom – od vanile ili čokolade, koji se služi sa sladoledom.

Ono što je dodatno zanimljivo je da je repeta glavnog jela besplatna. 🙂

Glavno jelo se služi za ručak i večeru. Ipak, ako se u ovom restoranu pojavite do podneva, i tada možete fino prezalogajiti… U ponudi je nešto takođe jedinstveno – američki bejglsi sa raznim punjenjima, slanim i slatkim. Njih nisam probala, ali verujem da su odlični baš kao prve tri nabrojane stvari kojima nikada ne bih rekla ne. 🙂

A kakva je atmosfera?

Opuštena, prijatna, neuštogljena, a opet dovoljno kulturna da je mesto idealno i za poslovni sastanak i za porodični ručak i za ćaskanje sa društvom i za večeru u dvoje.

Restoran_novi_sad
Restoran Bistronomija u Novom Sadu

Sa zvučnika uvek dopire isključivo francuska muzika, a osoblje je maksimalno posvećeno svakom gostu, jer svako jelo se sveže priprema samo za vas.

Jedino subotom oko ručka dečiji smeh nadglasa muziku, jer tada je za decu do 12 godina besplatan ručak!

Evo, i dok ovo pišem, osetim taj ukus i šta bih dala da nije 2 sata noću i da mogu da odem u ovaj restoran. 🙂

Iskoristite priliku i prvom prilikom probajte ovo jedinstveno jelo… Dozvolite da vas zaintrigira i da se prepustite tom ukusu. Vredi. I poželećete da ponovite.

 

Fotografije: Maša Pavlović (Mamin sajt)
Tekst je napisan u saradnji sa restoranom Bistronomija, Novi Sad (021/45-09-49)

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde