Da li ste znali da u Novom Sadu postoji restoran u kojem se služi samo jedno jelo? Ako niste, verujem da ste ostali iznenađeni kao i ja, kada sam nedavno čula za to. Pitate se kako samo jedno, zar nisu ukusi ljudi različiti? Odgovor je – ako je nešto toliko dobro, onda je dovoljno samo jedno!
Posle Pariza, Londona, Ženeve i Njujorka, sada i Novi Sad može da ponudi i sladokuscima i najizbirljivijima ovakav koncept restorana, a za porodice je značajno i to što je subotom ručak za decu do 12 godina besplatan, kao i repete za sve!
Ne znam za vas, ali ja kad dođem u neki restoran uglavnom unapred znam šta ću naručiti, odnosno izbor mi se vrti oko dva, tri jela. Ipak, uvek pogledam i kompletan jelovnik i nekad se dešava da se od silnog izbora skroz pogubim. Da li ovo ili ono, a konobar pored već cupka.
Ovde nema dileme. Nema neizvesnosti. Nema smišljanja ni predomišljanja. Ovde znate šta vas čeka, kao i to da je uvek sveže i uvek dobro. A gde je to mesto? Restoran Bistronomija – na uglu Bulevara Cara Lazara i Stražilovske. Mirno, prijatno mestašce sa laganom francuskom muzikom, gde ćete napraviti najlepši mogući predah, bilo sa partnerom, porodicom, drugaricom ili kolegama.
A, klopa je sigurica.
Kakvo je to jelo kad je dovoljno samo jedno?
Svinjski file, najmekši i najsočniji koji ste ikada probali, hrskavi krompir i sos od 18 tajanstvenih sastojaka!
Meso se kuva u vakuumu, a potom se kratko zapeče na puteru, što je zdrav način pripreme. Samim tim obrok je lagan, a sit. Nema onog osećaja prejedenosti i težine, a gladni nećete ostati, to je sigurno.
Krompir se priprema na pari, te nije mastan, a dobija izuzetno hrskavost.
A, sos je posebna priča. Njegova receptura je stara već 70 godina i, koliko god da su mnogi pokušavali da pogode sastojke i naprave nešto slično, nisu uspevali. Zato je ovo jelo jedinstveno i možete ga probati samo u Bistronomiji.
Jelo se služi uvek sveže pripremljeno i uvek istog kvaliteta.
Pre glavnog jela služi se predjelo – miks zelenih salata sa pikantnim dresingom od dižon senfa iz Francuske i prženim semenkama golice.
Nakon glavnog specijaliteta, možete tražiti repete i ona je – besplatna!!!
A, prošle sedmice u Bistronomiji je gost bio i poznati kuvar Stevo Karapandža, koji je došao da proba jelo i ostao potpuno oduševljen!
Doručak i dezert
Pored jedinog glavnog jela koje se služi za ručak ili večeru, u ovom slatkom restorančiću možete doručkovati prave američke bejglse – đevreke sa više vrsta punjenja: omlet, vege, pečenica, kulen, pršuta, losos, pa i slatke – nutela, čizkejk. Ovaj klasični njuroški sendvič takođe se služi samo u Bistronomiji.
Dezert je francuski sufle napravljen po originlnoj francuskoj recepturi. U zavisnosti od ukusa, možete odabrati crni – od čokolade, ili beli – od vanile, a oba se služe sa sladoledom. Mek, vazdušast, neodoljivog izgleda i neponovljivog ukusa – sufle priča posebnu slatku priču – suptilnu i finu.
Kako je u svetu nastao koncept restorana sa samo jednim jelom?
Izraz Bistronomija je sinonim za kulinarsku revoluciju, čitav jedan gastro-pokret, koji je začet u Francuskoj. Pojam je kovanica dve reči, bistro – kao vrsta kafea i gastronomija.
U nemogućnosti da samostalno otvore velike skupe restorane, francuski šefovi restorana su napravili dogovor da ponude nešto drugačije – jednostavne restorane sa prijatnom atmosferom, gde je hrana perfektna, a cene prihvatljive. Frasncuska ideja o gurmanskoj revoluciji širila se i po drugim zemljama, gde su ovakvi restorani pravi hit.
Vlasnik novosadske Bistronomije prilagodio je staro francusko jelo balkanskom tržištu, na kojem je ovaj restoran jedinstven. Razlika je mala – juneće meso je zamenjeno svinjskim.
Ovim obrokom, kako on kaže, još niko nije bio nezadovoljan. I nema gosta koji se nije vratio.
U čemu je caka? Ja ću morati uskoro da proverim. Ne znam da li bih pre otišla sa porodicom na subotnji ručak, gde je klopa za mališane besplatna, ili bih sa suprugom odvojila jedno veče samo za nas i odvela ga da slušamo šansone, guckamo dobro vino i gustiramo ovaj jedinstveni specijalitet. Možda nam se posreći da pogodimo neki od 18 sastojaka?
Pažnja: Evo kako smo se suprug i ja proveli u Bistronomiji nakon ovog članka. 🙂
U slučaju ovog restorana, kao i u slučaju mnogih drugih stvari, manje je više.
Jer, kako i glasi njihova deviza, ako je nešto stvarno dobro, onda može biti samo jedno!
Svoje mesto možete rezervisati putem telefona 021/45-09-49, a takođe možete pratiti i njihovu Fejsbuk stranicu, kao i sajt.
Fotografije: Bistronomija
Ovaj tekst je napisan u saradnji sa restoranom Bistronomija.