10 saveta za moju kćerku ili „Vidi, sine, kako je majka nekad (bila) glupa“

0
saveti_za_moju_cerku_mamin_sajt

1. OSTAVI TU PINCETU

Dušo mamina, slušaj me dobro. Ovo ovde iznad mojih očnih kapaka je olovka za obrve. Olovka koja košta 700 dinara. Olovka, tu gde, kod pametnih žena, stoje male, fine dlačice. Te fine dlačice se, jednostavno, ne čupaju do istrebljenja. Čak i ako ti Skunk Anansie izgleda taaako cool bez obrva – nemoj. Ne znaš ko je Skunk? Nema veze, izguglaće ti mama posle. Dakle, ne čupaj, ljubi te majka, da ne bi baš kao i ja pred letovanje više puta proveravala da li si ponela olovku za obrve nego pasoš.

2. NE URNIŠI TA KOLENA

Čak i ako ti je totalno urnebesno da istovremeno gledaš u laste i trčiš, svi znamo kako će se to završiti. Tek što smo sanirali jednu ranu, ti si uspela da je ukrasiš novom krastom. I ok, dete si, igraj se. Ali postoje ogromne šanse da ćeš na matuskoj večeri više izgledati kao kapiten ženskog ragbi tima, nego kao princeza. To ujedno objašnjava zašto je mamin ormar pun pantalona.

kako_je_majka_nekad_bila_glupa

3. KRV SVOJU ZA DRUGARICU MOJU

Trt Milojka. To što zajedno tražite gliste po dvorištu i razmenjujete Labela iako sam ti zabranila, ne znači da treba da trpiš besne gliste neke svoje „najbolje drugarice“. Ne moraš da radiš što ti ne prija i ideš gde ne želiš, samo da bi dokazala da si vredna nečijeg prijateljstva. Veruj mi, kada budeš u maminim godinama, verovatno se te osobe nećeš ni sećati (osim ako nije ona grozna Svetlana koja je tvoje ljubavno pismo za onog smešnog Jovu pročitala pred celim razredom).

4. SLUŠAJ ŠTA TI SE SLUŠA

Iako tvoja majka misli da je Džiboni sa druge planete i da je prosto savršen umetnik, ne znači da treba da je poslušaš i zauvek odbaciš Keti Peri (ok, zadrži Keti Peri, samo ugasi prokleti Despasito). Istražuj malo. Nađi šta ti prija. Možda bi mama i pre 20-e čula za Metaliku da se u njenom selu slušalo bilo šta drugo osim radio Bumbara i „Sve se to dogodilo na putu za ludilo“.

mama_i_cerka_mamin_sajt

5. NE VERUJ U SVE ŠTO TI SE KAŽE

Ti debela? Ti? Ma šta pričaš? Ko ti je to rekao? To nije tačno. Zašto veruješ u sve što ti se kaže? Prelepa si! Moraš verovati u sebe, ne dozvoli da ti drugi ljudi pokvare samopouzdanje. Kad krećemo u bioskop? Ma ne, još se nisam obukla. Ne mogu tu tuniku, rekla mi komšinica Rada da sam kao tenk u njoj.

6. NIKAD NE LAŽI

Uvek, mila moja, uvek moraš govoriti istinu. Ma šta da je u pitanju. Mama će uvek razumeti. Mora tako. Nema laganja. Koja tegla Nutele? Nisam je ja sine ni takla! Nisam očiju mi. Ko musav? Ja musava? To je od karmina. Da, Nina, postoji braon karmin!

nikad_ne_lazi_mamin_sajt

7. NIJE ON JEDINI NA SVETU

Pa šta ako Marko ima novu simpatiju? Pa dobro, dušo, nećemo sad plakati… Ima toliko dečaka na svetu, ah! De, de… Tek će biti simpatisanja. Evo, Filip ti je napisao pismo. Nećeš Filipa? Pa dobro, ok, nećemo Filipa. Jovan? On je baš fin. Nije? Dobro, nije. Ajde nemoj plakati… Ti misliš da sam ja plakala kad se oženio Kevin iz Bekstrit bojsa? Moj divni, lepi Kevin… Oni brčići, pa đuskanje… Kvit plejin’ gejms vit maj haart, maj haart, maaaj haaart… Dodaj mi tu papirnu maramicu… Ne plačem, ispalo mi sočivo, idi gledaj Patrolne šape, vidiš da mi je teško!

8. ČUVAJ ZDRAVLJE

Obuj, zaboga, te papuče! E ako te još jednom vidim bosu, nagrabusila si! Pokrij se. E ne možeš rolere bez štitnika. NE MO ŽE! Prestani da piješ tu ledenu vodu. Zakopčaj se. Ne, nije vruće, zakopčaj se. Da, moraš. Taj ožiljak? A, too? Pa to je mama pala sa motora. Da. Nisam imala štitnike. Nisam imala štitnike, rekoh. Pa eto. ŠTA TE BRIGA ŠTO!

budi_dobar_covek_mamin_sajt

9. BUDI DOBAR ČOVEK

Milo moje, budi dobar čovek. Da, kažu, dobar i lud, ista je stvar. Znam. Nama je to ludilo u genima. Budi dobar čovek, ipak. Nasmej se ljudima. Pomazi psa. Zagrli baku. Voli. Diši. Rasti. I pazi na sebe.

10.) I OBUJ TE PROKLETE PAPUČE!

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde