Tate nisu „debili“!

0
tata

Da li mislite da su tate „debili“?

Jasno mi je da žene u ovom „modernom“ svetu nose veći deo tereta porodice. Jasno mi je da nam dan kreće u 6h i završava u 22-23h kada više ne vidimo na oči. Jasno mi je da svako traži svoje, da nemamo vremena za sebe, ni da odmorimo, ni da razmislimo…. Naročito kada su deca mala…

Ali mi nikako nije jasno kada smo počeli da radi sopstvenog uzdizanja PONIŽAVAMO za početak naše partnere, muževe i očeve naše dece. Kada su oni proglašeni nesposobnima, neadekvatnima, nezainteresovanima i na kraju nebitnima da bi mi našu žrtvu kao majki uzdigli na još jedan nivo….

mama_i_tata

Ovaj tekst je inspirisan svakodnevnim postovima/posterima gde su majke prikazane u najmanju ruku kao robinje porodice, kako same nose sav teret odgajanja dece na svojim plećima.

Same smo ih birale.

Sedim i pitam se kada su žene zaboravile da su te svoje muževe same birale, da se dinamika uspostavljanja partnerskog odnosa, podele poslova i ostalog godinama uspostavljala. I da smo same pristajale na takve podele! Da smo pristajale na brak, poželele dete, pa decu sa istim tim partnerima IZ LJUBAVI prema istom.
Mame koje imaju muževe koji ne pomažu (oko dece) prisetite se situacija kada su vaši muževi hteli da pomognu, da presvuku, umire uplakano dete, a vi ih odgurnuli jer vi znate bolje… Da vama neko to uradi 100 puta, da li bi se istog posla opet hvatale? Teško….

tata_i_beba
Imam troje dece i da, imam obaveza preko glave ali ima i moj muž. Kosa mi se digne na glavi od komentara tipa „Jaoooo troje male dece pa još i muž!!!„.
Ne, moj muž NIJE moje četvrto dete, moj muž je RAVNOPRAVNI član naše porodice. Potpuno RAVNOPRAVNI roditelj i bez njega ne bismo mogli!
Pišem ovo kao deo borbe za pravdu za tate. Znam ih mnoge koji su bolji roditelji od puno majki koje znam. Znam ih koji noću ustaju da nahrane dete da se majka odmori, iako rade svojih 8 do 10 sati sutradan. Znam ih puno koji brže presvuku i umire dete od majki. Znam ih puno koji su potpuno posvećeni svojim porodicama i dali bi svoj život za porodicu bez razmišljanja!

Tate su tate!

tata_i_sin
Lako je biti roditelj, svako danas ima decu. Teško je biti MAMA i TATA! Dovoljno teško i bez međusobne borbe ko je bolji. Tu bitku verujte NIKO neće dobiti. Zato što su MAMA i TATA tim koji samo ZAJEDNO može pobediti!
Tako da drage mame, poštujte svoje partnere! Dajte im priliku da uče, da se trude pa i da pogreše sa decom. Dajte im priliku da budu tate, jer nisu tate zamene za mame, tate su tate! Veoma, VEOMA, bitne karike u odrastanju dece.❤

 

Autor: Milica Rašević
FOTO: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde