Njen sir otvara sva vrata – Đurđinka Jovanov Đuđa

0
Mama_Djudjin_sir

Kako vam ovo zvuči: rolovani sir sa domaćim suvim vratom, slaninom ili kobasicom? Ili sa zelenim pestom od rukole? Da li vam “voda pođe na usta” kad pomislite na mladi sir u kriškama ili svežu mocarelu?

Šta biste tek onda rekli na neverovatan spoj rolovanog sira i čokolade? Da li biste probali sir sa dinjom, smokvom, urmom, orahom i medom, brusnicom, prženim šećerom i bademom, ili kombinaciju malina – bela čokolada?

Mama_Djudja_sir

 

Ako već zamišljate blagi, neodoljivi ukus mladog sira, onda će vam priča o brendu “Mama Đuđin sir” biti i više nego zanimljiva!

Predstavljamo vam Đurđinku Jovanov, u novosadskim krugovima poznatiju kao “Đuđa sir”, vrednu i inovativnu ženu čiji mlečni proizvodi oduševljavaju na prvi pogled i zalogaj, a pobrali su i brojne nagrade! Ona je i majka tri sinaRadoslava (22), Vujadina (20) i Dušana (12) i supruga jednog Zorana.

Djudja_sir_Novi_Sad

Kako je počela sa proizvodnjom sira i putera

Đuđa je po struci grafičar. Međutim, još u školi je primetila da njenom zdravlju jako smetaju isparenja koja su u tom poslu neizbežna, te je vrlo brzo znala da se time neće baviti.

S obzirom na to da se udala za čoveka koji je trgovac stokom i ima svoje gazdinstvo u Kovilju, želela je da osmisli nešto svoje u okviru toga. Njen suprug je tada gajio svinje i druge životinje, ali ne i krave.

– Desilo se da smo dobili tele. Pošto mu je trebalo da sisa, ubrzo je u našu štalu stigla i krava – priseća se Đuđa i nastavlja – Za jedno Badnje veče, dok većina ljudi posti, ja sam prvi put pomuzla kravu. Sve je to za mene bilo novo i nepoznato.

Nakon toga, tetka Đuđinog supruga ju je naučila da pravi rolovani sir i objasnila joj da je sve dalje volja, ljubav i energija.

Djudin_sir_Mamin_sajt

Ispostavilo se da je tetka bila u pravu – uz puno truda i rada, a nakon sati i sati prakse, Đuđa se izveštila toliko da se sada, gde god da se pojavi, „otimaju“ o njen sir. O tome svedoči i činjenica da su joj svi proizvodi unapred poručeni barem 10 do 15 dana!

Zašto je Mama Đuđin sir tako poseban?

Ogroman broj kupaca je Đuđine proizvode prepoznao kao vrhunske, izuzetnog ukusa i kvaliteta. Pitali smo Đuđu po čemu se oni razlikuju od drugih sličnih?

– U mojim sirevima nema ničeg veštačkog, apsolutno su prirodni. Vrhunskog su kvaliteta, i po ukusu i po izgledu, ali mislim i da se oseti ta ljubav sa kojom radim – kaže Đuđa.

Ona smatra da joj kupci veruju, a posebno joj znači što mališani hrle ka njoj kad je vide.

Djudjini_sirevi

Već na početku teksta smo vas upoznali sa nekim od zanimljivih kombinacija Đuđinih sireva, pa i na taj način njeni proizvodi privlače pažnju. Jer, kada ste pre toga probali rolovani sir rafaelo ukusa ili pletenicu od sira?

Dovoljno je reći da je upravo Đuđa prvi proizvođač sira u Srbiji koji je tržištu ponudio slatke sireve!

Ipak, i dalje neprestano osmišljava inovacije, pa je u dijapazon proizvoda uvrstila i domaće putere (klot, ali i sa raznim dodacima), kao i čiz kejkove.

Čini se da ova žena od ideja nema granice!

– Sledeće što planiram je stari, zreliji sir, pošto u dosadađnjoj ponudi imam isključivo mlade – najavljuje Đuđa.

Rolovani_sir

I na trpezi francuskog ambasadora

Đuđini sirevi su deo gastronomske ponude i, može se sa pravom reći, dekoracije na stolovima na raznim važnim događajima. Pored raznih delegacija koje imaju priliku da uživaju u njenim mlečnim delikatesima, najčešće u vinarijama sa kojima sarađuje, ona ističe i da je njen sir završio i u francuskoj ambasadi.

Inovacija Balkanskog festivala sira, Nagrada za širenje hedonizma, Posebno priznanje za putere samo su neke od nagrada koje su ovenčale Đuđine specijalitete.

Kako kaže, manifestacije na kojima izlaže proizvode joj prijaju, i na njima ćete uvek zateći gužvu oko Đuđine tezge.

Proizvodjac_sira

Kako izgleda Đuđin radni dan?

– U 7 ujutru ispijam kafu, a samo pola sata nakon toga počinje moje druženje sa kravama (čišćenje, hranjenje i muža). Od 9.30 do 15 časova traje proizvodnja sira – nabraja Đuđa svoje obaveze – Nakon pauze, od 18.30 do 20.30 sledi nova muža i nova proizvodnja, koja često ume da potraje i do 3 ujutru.

Najteže u njenom poslu, kako kaže, je to što dnevno “preturi” preko 700 litara tečnosti preko ruku. Tvrdi da joj ni to nije toliko teško, koliko činjenica da joj je dan od 24 časa prekratak.

Takođe, čak i sad, posle “vagona” proizvedenog sira, dešava se da čitava tura ne uspe, ukoliko krave nešto poremeti. E, to ume da napravi velik problem.

Djurdjinka_Jovanov_Djuda_sir

Krave su jako osetljiva stvorenja, imaju karakter, kao čovek. Koliko je njihova preosetljivost nekad pogubna za ture sira, toliko druženje sa kravama i opušta. One umeju da te iznenade, obraduju. Jako mi prijaju – dodaje Đuđa.

U kući sa četiri muškarca

Đuđa ima toliko posla oko krava i proizvodnje sira, da svakodnevne obaveze poput kuvanja ručka ili čišćenja kuće ni ne smatra radom, već ih obavlja “u letu”. Stoga joj je neobično kada čuje da se neke žene žale na umor od kućnih poslova.

Ona, naravno, radi i sve to. I još živi sa četiri muškarca, koji joj, istina, pomažu bar oko čišćenja štale.

Najstariji sin radi i dostavu za grad, jer subotom dostavljamo proizvode na kućne adrese kupaca iz Novog Sada i okoline. Ukoliko je neko dalje, šaljemo kurirskom službom.

Mlecni_proizvodi

Vremena samo za sebe i neka svoja interesovanja nema, čak se i sa suprugom slabije viđa, ali, nakon što završi proizvodnju, uspeva da uživa u polučasovnoj večernjoj šetnji sa svojom kucom Milicom, i to joj jako prija.

Doterana i u štali

Đuđa živi na selu, ali nadomak velikog grada. Najveći segment života provodi na svom gazdinstvu, među kravama i drugim životinjama, a drugi deo kao uspešna poslovna žena na raznim manifestacijama i skupovima žena preduzetnica… I uspeva u svemu da bude maksimalno dobra.

Svi koji znaju Đuđu, znaju i da je ona uvek perfektno uredna i savršeno doterana. Stoga joj, kako mi je ispričala, mnogi nisu verovali da ona zaista sama muze krave i pravi sir. Reklo bi se da se ona odlično bori protiv ovakvih predrasuda.

Djudja_sir_zena_preduzetnica

Ako pravim perfektne proizvode, onda ih moram perfektno i predstaviti, zar ne? – samouvereno će Đuđa.

Ispričala mi je i anegdotu, kada je posle izlaska ušla u štalu da nešto na kratko proveri, pa su je prijatelji koji su tog momenta došli zatekli kompletno našminkanu i na štiklama među kravama.

Za uspeh je potreban i „faktor X“

Pitala sam Đuđu šta je još potrebno, sem vrednoće i rada, da bi se napravio jedan ovako, sad već vrlo poznat i uspešan brend?

Sir_puter

Biti malo drugačiji od ostalih, i prilično “tvrdoglav” – tvrdi ona i dodaje – Napreduju samo uporni. Kada biste vi znali koliko sam sam ja prolila i suza i znoja i uvek nastavljala dalje.

Đuđa pojašnjava da se dešavalo da, na primer, krava prevrne svo mleko koje tog momenta imaju, a nju čeka poruzdžbina. Umesto da kuka ili odustane, u stanju je da prevrne zemlju da nađe mleko, kako bi poruzdžbina bila spremna na vreme.

– Ali je zato moj sir moja propusnica za sve – samouvereno kaže moja sagovornica – On otvara sva vrata!

Slatki_sir_Mamin_sajt

Podrška ženama sa idejama

Na konstataciju da bi njen primer mogao da bude podstrek ženama sa sela da se ohrabre i naprave svoj brend, Đuđa kaže:

– Jako volim hrabre, odlučne i samostalne žene, koje se usude da krenu u nešto novo. Verujte da postoji jaka ženska podrška, koja će vam pomoći da ne posustanete!

Ženama koje su započele neki svoj posao, ova vredna mama poručuje:

Verujte u sebe, ali morate znati tačno šta hoćete. Preskočite svaku “podmetnutu nogu” i nastavite svojim, jasno ucrtanim putem.

Ne znam za vas, ali mene je Đuđa ubedila!

Najbolji_sir

 

Fotografije: iz privatne arhive Đurđinke Jovanov Đuđe

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde