Kako je jedan Boris spojio ples i fudbal

0
Boris_koropanovski_ples

Boris Koropanovski je jedanaestogodišnji dečak iz Novog Sada koji se bavi tipično dečačkim sportom – fudbalom, ali i sportskom aktivnošću koja, na žalost, ne važi za naročito popularnu kod dečaka, ali on je obožava – plesom!

Na prvi pogled, on je tipičan učenik petog razreda. Nasmejan, komunikativan, pomalo vragolast, zainteresovan za sve što većina dečaka voli. Obožava društvo. Omiljeni predmet mu je fizičko. Ipak, jedan detalj ga pomalo izdvaja od većine njegovih vršnjaka.

Iznenađeni ste? Ja nisam, jer znam koliko je ples muževan i koliko su muškarci koji umeju da plešu popularni kod žena svih dobi.

Ali, dopustimo da nam sve to, na svoj iskren dečački način, pojasni ovaj mladi šmeker.

Fudbal – prva ljubav

Boris se fudbalom bavi već pet godina. Trenira u klubu Hattrick na poziciji odbrambenog igrača, a ranije je bio i golman.

Ples_i_fudbal_decak
Boris kao fudbaler

Naravno, medalje su nešto što se podrazumeva, ali pobeda nije jedino što motiviše našeg sagovornika na bavljenje sportom. Kaže da su fudbalski treninzi naporni, ali zabavni i da najviše voli da odlazi na utakmice i turneje sa svojom ekipom.

Sebe i u budućnosti vidi sa loptom, a tako najradije provodi i slobodno vreme, na nekom od igrališta.

Šta je fudbalera Borisa motivisalo da nauči da pleše?

Borisa je ples očarao jednog prvojanuarskog dana, dok je preko TV programa u njihov porodični dom notu praznične atmosfere unosila čuvena Bečka filharmonija.

– Sestra i ja smo gledali kako na televiziji plešu valcer i to me je potpuno oduševilo – priseća se Boris i nastavlja – A vrhunac svega je bio kada je tata izvukao mamu iz kuhinje (čije su ruke bile u testu jer je upravo mesila hleb) i gde su oni odigrali ovaj divni ples, bez svečanog odela i haljine, ali sa jednakim žarom kao i oni sa televizije.

Plesni_klub_Ritmo_Latino
Boris na času plesa

Boris je tad čvrsto odlučio: želi da nauči da pleše!

Iako je to odmah izjavio, njegovi roditelji to nisu toliko ozbiljno shvatili, ali je narednih dana bio toliko uporan sa zapitkivanjem da li su mu našli plesnu školu, da se mama bacila na raspitivanje kod svojih poznanika i već 16. januara ovaj sjajan dečak je krenuo u plesnu školu Ritmo Latino.

Od tada, već dve godine on ne propušta nijedan trening. Na pitanje zašto ga je privukao ples, odgovara:

Želeo sam da naučim nešto novo, što do tada nisam znao, a veoma mi se svidelo. Ples je stvarno lep sport i može da vam zatreba u jako puno situacija u životu, gde ako plešete možete doći do izražaja.

Plesna_skola_novi_sad
Borisov čas plesa u klubu Ritmo Latino

Ambiciozno i mudro, nema šta!

Zašto dečaci treba da se bave plesom?

U Borisovoj plesnoj školi ima dečaka, ali ne dovoljno. Zato je on poželeo da motiviše svoje vršnjake na bavljenje plesom i da ih podstakne da barem pokušaju.

Kada sam ga pitala zašto bi preporučio dečacima osnovnoškolskog uzrasta da uče ples, njegovi odgovori su me “izuli iz cipela”, kao i ostale tri osobe koje su bile prisutne u prostoriji u kojoj smo radili ovaj intervju.

Ples vodi muškarac, što bi značilo da je ples muški sport. Možda to dečaci ne znaju – na jednostavan, a savršeno slikovit način Boris opisuje ulogu muškaraca u plesu i dodaje – Gledajte na to ovako: Muškarci su jelke, a žene ukrasi. Da nema jelke, ne biste imali gde da stavite ukrase.

Što bi neki rekli, Boris je „objasnio“. Ne postoji ništa „muškije“ od plesa, jer bez muškarca koji je osnova i oslonac nema ni plesnog para.

A evo i Borisovog poziva vršnjacima uživo:

Ostale razloge zbog kojih bi dečacima preporučio baš ples Boris taksativno nabraja:

•    upoznaćeš nove prijatelje i super se družiti sa drugarima oba pola
•    postaćeš interesantniji devojčicama
•    steći ćeš lepo držanje tela (za sebe kaže da je bio poguren a sada je prav kao strela)
•    moći ćeš da budeš „glavna faca“ u mnogim prilikama – na maturi recimo oni koji znaju da igraju biće na podijumu, oni koji ne znaju – stoje okolo
•    odlično ćeš se zabavljati
•    razvijaćeš koncentraciju i kreativnost, koje će ti trebati i u drugim stvarima u životu
•    imaćeš puno prilika da nosiš pravu mušku, elegantnu garderobu
•    imaćeš prilike da putuješ

Tango je ples za četiri noge, dva bića i jedno srce – boris završava ovaj deo priče rečima svoga dede.

Sportski_ples_deca

Takmičenja i planovi za budućnost

Do sada, ovaj vanserijski dečak osvojio je 13 plesnih medalja. Zapravo, ni sa jednog takmičenja do sad nije došao bez medalje.

Upravo je sa svojom partnerkom Ivom Šćekić osvojio drugo mesto na Kvalifikacionom turniru u Novom Sadu. Ivi je ovo prvo takmičenje, pa je njen partner podržava i bodri da budu još bolji, jer su se izuzetno lepo uklopili.

On je naša nova mlada nada – najperspektivniji mladi takmičar – kaže Dragana Klajić, operativni trener za sportski ples iz plesnog kluba Ritmo Latino i dodaje – U njega ulažemo mnogo očekivanja i sigurni smo da će samo nizati uspehe.

Boris_i_iva_ples
Boris i Iva sa nagradama

Borisov cilj u plesnom svetu je Državno prvenstvo, a želja mu je i da u budućnosti bude instruktor plesa.

Treninzi nekada jesu naporni, ali su meni uvek i vrlo zabavni – lepršavo, bez opterećenja nam govori o svom divnom sportu, koji će mu možda jednog dana postati i posao – Ono što mi se u plesu posebno sviđa je što je ovde, za razliku od timskih sportova, do izražaja dolazi moj lični uspeh. To me i motiviše da budem uvek bolji.

Plesni_par_decak_devojcica
Boris i Iva

Hoćeš li i ti da se baviš plesom?

Ako te je Borisova priča inspirisala i želiš da se okušaš u plesu, u plesnom klubu Ritmo Latino su ti otvorena vrata! Javi se i dođi na probni čas.

Primaju se dečaci i devojčice svih uzrasta, a posebno dobri rezultati postižu se sa osnovcima.

Bez obzira na to što se ples mora vredno trenirati, u ovom sportu je znatno lakše doći do uspeha, jer je konkurencija mnogo manja nego u popularnijim sportovima. Ovo godi posebno dečacima, kojima je želja za uspehom i priznanjima češće „u krvi“ nego devojčicama.

Pogledajte kako to sve izgleda na video snimku:

Čak i samo sa jednim naučenim plesom svako dete može da se oproba na takmičarskom podijumu i vrati sa osmehom na licu i medaljom oko vrata!

Plesni klub Ritmo Latino je član  Plesnog saveza Srbije i afirmiše sportski ples.

Treninge vrše sertifikovani treneri plesa, a klub se nalazi u Novom Sadu, Kosovska 4.

Sve informacije možete dobiti na broj telefona 060 55 67 211.

Više podataka o samom klubu pronaći ćete na njihovom sajtu, a možete ih pratiti i preko Fejsbuk stranice.

A, ukoliko u porodici imate mališane od 4 do 7 godina, za njih je spremna posebna rekreacija – PLESNI VRTIĆ!

 

Fotografije: Maša Pavlović (Mamin sajt), iz privatne arhive plesnog kluba Ritmo Latino
Video: Maša Pavlović (Mamin sajt), Ondrej Vozar

Tekst je napisan u saradnji sa plesnim klubom Ritmo Latino

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde