Internet zavisnost kod dece

Internet_zavisnost_kod_dece

U poslednje vreme, veoma aktuelna tema jeste internet zavisnost koja je sve učestalija i javlja se u sve ranijem uzrastu. Kada se kod deteta razvije neki od oblika zavisnosti od interneta i kada postavimo pitanje kako je do toga došlo, na samom početku možemo doneti zaključak da smo mi kao odrasle osobe, tj. roditelji najznačajniji faktor u nastanku i razvoju ovog oblika zavisnosti.

Roditelji dece mlađeg uzrasta najčešće navode da deca imaju problem sa spavanjem i/ili govorne smetnje, kao što je kasno progovaranje ili učenje stranog jezika pre maternjeg.

Kod roditelja dece starijeg uzrasta i tinejdžera najčešće se javlja problem nepravilnog držanja tela, oštećenje vida ili sluha, lošiji školski uspeh, povlačenje u sebe i agresivne reakcije kada dođe do pokušaja ukidanja internet sadržaja.

Kod odraslih osoba, pored navedenih simptoma, dolazi do čestog odsustva sa  posla, zapostavljanja partnera, dece, lične higijene i nezainteresovanosti za socijalne aktivnosti.
Suština je da se simptomi ne mogu klasifikovati jer njihova pojava zavisi od starosnog doba kao i od toga koja je vrsta internet zavisnosti u pitanju.

internet zavisnost

Gde počinje internet zavisnost?

Mi smo ogledalo svojoj deci i ona u najvećem broju slučajeva oponašaju ono što vide u svom okruženju. Često pravimo grešku dajući deci pristup sredstvima savremene tehnologije dok obavljamo svakodnevne kućne obaveze, dok smo u kupovini, restoranu ili jednostavno odmaramo.
Kod dece koja od najranijeg uzrasta imaju pristup internet sadržajima često dolazi do problema u psiho-socijalnom i socio-emocionalnom funkcionisanju a pored toga javljaju se i različite zdravstvene tegobe. Sve ovo čini uvod u zavisnost i dublju problematiku koja sa godinama postaje sve izraženija.

Osim navedenih tegoba, može doći i do znatno ozbiljnijih problema s obzirom na to da na internetu ostavljamo lične podatake. Odrasli, a naročito deca, mogu postati žrtve sajber nasilja, vršnjačkog nasilja i mogu se na naći na meti kriminalnih grupa, sekti, hakera, lopova, pedofila ili postati žrtve trgovine ljudima.

Vrste internet zavisnosti

Termin internet zavisnost (internet addiction) prvi put je upotrebljen 1996. godine. Danas u svetu postoji veliki broj institucija specijalizovanih za ovaj problem.

Vrste internet zavisnosti:
* Zavisnost od igranja igrica
* Zavisnost od surfovanja internetom
* Zavisnost od sajberseksa
* Zavisnost od uspostavljanja prijateljskih i emotivnih veza
* Zavisnost od internet kockanja
* Zavisnost od kompjutera/ekranizacije

Simptomi internet zavisnosti

Sve što nam pričinjava veliko zadovoljstvo kada je prisutno i što nam nedostaje kada nam nije dostupno predstavlja zavisnost. Najbitnije komponente zavisnosti jesu zadovoljstvo i frustracija. 

Da bi se zavisnost potpuno ispoljila vezanost za internet mora biti destruktivna po privatni život i lične odnose ili da dovodi do odstupanja u normalnom razvoju (pod pretpostavkom da su svi ostali faktori isključeni). Odvojenost od računara mora da dovede do neugodnih simptoma.

internet zavisnost

Najčešći simptomi su:
Dete aktivno provodi 4-6h na internetu.
Dete je opsednuto internet sadržajima i prepričava ih sa uzbuđenjem.
Odbija učešće u društvenim aktivnostima kako bi više vremena provodilo na internetu.
Usled zabrane korišćenja interneta dolazi do izliva besa, anksioznosti i frustracije.
Ponovno korišćenje interneta bez obzira na zabranu.
Lošiji školski uspeh/zanemarivanje školskih aktivnosti.
Poremećaj sna, nesanica.
Problem sa vidom i sluhom.
Gubitak kilaže, izbegavanje obroka kako se ne bi ’’propustilo neko važno dešavanje na društvenoj mreži ili online igrici“.
Loša higijena.
Problem sa koncentracijom i pamćenjem.

Šta možemo uraditi dok zavisnost ne uzme maha?

Pre svega, budite dobar primer detetu.
Kada dođete kući ne koristite telefon i kompjuter.
Umesto televizora uključite radio.
Umesto filmova kod kuće, idite u bioskop ili pozorište.
Praktikujte da radite nešto svi zajedno.
Uključite dete u svakodnevne aktivnosti – postavljanje stola, prostiranje veša, brisanje prašine, zajedno sređujte sobu po sobu, igrajte društvene igre, zajedno čitajte priče ili enciklopedije.

Ukoliko u toku dana postoji potreba za korišćenjem internet sadržaja, radite to zajedno. Međutim, ne možemo reći da je internet u potpunosti štetan. Tamo itekako možemo pronaći pregrst interesantnog i poučnog sadržaja; ali je veoma bitno na koji način dete koristi internet i koliko vremena u toku dana provodi online.

Ohrabrite druge interese i socijalne aktivnosti.
Navedite dete da se odvoji od kompjutera. Izađite u šetnju, upišite ga u školicu sporta,idite u bioskop ili pozorište, na koncert, kreativne radionice.
Pronađite nešto što će mu odvući pažnju na duži vremenski period. Ograničite gde i kada vaše dete može koristiti internet. Od velike vaznosti je da se i roditelji pridržavaju toga. Koristite aplikacije koje ograničavaju detetovu upotrebu mobilnog telefona. Razgovarajte sa detetom o problemima i potražite pomoć ako smatrate da ste uradili sve što je u vašoj moći.
Poslužite se nagradom i kaznom – za svako nekorišćenje ili neprovođenje vremena za kompjuterom nagradite dete. Za svako kršenje dogovora pronađite adekvatnu kaznu. Nemojte naglo uskraćivati internet već ga ograničavajte vremenski, postepeno..a potom sve više i više.

internet zavisnost

Kako se leči internet zavisnost?

  • Kod blažih oblika internet zavisnosti preporučuje se umerenost u korišćenju uz obavezan nadzor odrasle osobe.
  • Kod korisnika sa ozbiljnijim problemom kod kojih postoji i psihijatrijsko-psihološki komorbiditet preporučuje se razumevanje osnovnog problema koji stoji iza problema zavisnosti, pomoć porodice, suportivni pristup i ako je neophodno – uključiti stručnu pomoć.
  • Kod najtežih oblika preporučuju se manje doze antidepresiva. Takođe se predlaže rad na uspostavljanju funkcionalnih odnosa putem individualne, porodične i grupne terapije.Internet može promeniti socijalne, intelektualne, emocionalne, kulturoloske, ekonomske i ostale aspekte našeg života i u pozitivnom smislu.

Bitno je shvatiti da internet ne mora biti štetan ukoliko se pravilno koristi!

Fotografije: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde