Jastuk pecivo – recept koji ćete odmah zavoleti

0
Jastuk_pecivo

Postoje recepti koji na oko možda i nisu toliko privlačni. Znate kad vidite one fantastično nafilovane torte, neka složenija jela gde se tanjir šareni od sastojaka…a ima i onih recepata koji vas vizuelno možda ne opčine toliko, koliko ukusom, ako im date šansu, naravno. Sigurna sam da se Sandra neće ljutiti ali Jastuk pecivo je, rekla bih, jedan od tih recepata.

Pogledaćete i reći ćete: ma to su samo hlepčići. Međutim…to nisu obični hlepčići! Ovo će sada zvučati kao pravi kliše ali, stvarno ih morate probati! Toliko su ukusni, aromatični, mekani i divni da uz neki fin namaz mogu biti kompletna večera.

Jastuk_pecivo

Draga Sandra sa bloga KO TO TAMO nam je ustupila ovaj divan recept pod nazivom Jastuk pecivo. Kada sam prvi put pročitala recept setila sam se one čuvene reklame – „Kolač u tiganju? Nemoguće!“ A zašto?
Pa zato što se ovo pecivo sprema upravo u tiganju 🙂 Dakle, stvarno je brzo, lako i preukusno. A s obzirom na to da se sprema na vrlo malo ulja (nepuna kašika za svaku turu) to je još samo jedan plus.

Potrebni sastojci:

600g mekog brašna
kašika meda
kašičica krupne morske soli
kocka kvasca
4 kašike maslinovog ulja za testo (+ po 1 kašika za pečenje svake ture peciva)
kašičica usitnjenog ruzmarina
kašičica usitnjenog bosiljka
oko 300ml mlake vode

Odmah da napomenem: pravila sam pecivo i po tačnom receptu a i malo modifikovanom. U nedostatku morske soli koristila sam običnu so, maslinovo jednom zamenila običnim uljem a sušene začine iskreno, zimi češće koristim nego sveže. I znate šta, i dalje su fantastični!
Ovo samo želim da vas ubedim da ne odustajete od isprobavanja recepta ukoliko nemate baš sve sa liste sastojaka.

Jastuk_pecivo

Postupak je sledeći:

Umesite meko testo od nabrojnih sastojaka i ostavite da narasta na toplom oko 30 do 40 minuta pokriveno krpom ili folijom.
Nakon toga ga na pobrašnjenoj površini oklagijom razvijte na debljinu do 1cm.
Nožem ili sekačem za picu isecite komade po želji i na ugrejanom tiganju na srednje jakoj temperaturi pržite testo (ja uključim na 4 od 6 podeoka jačine).
Za svaku turu sipajte u tiganj po kašiku ulja i pecite sa obe strane po minut.
Još toplo pečeno pecivo pospite krupnom solju.

Ako koristite veći tiganj brže ćete sve završiti. Najduže u celom procesu traje narastanje testa jer sve ostalo, umesiti testo i ispeći pecivo, ćete odraditi za čas.

Jastuk_pecivo

Jastuk pecivo se u našoj kući odomaćilo. Od prvog dana nam je svima omiljeno. Spremam ga bar jednom nedeljno i to obično bude za vikend za doručak ili večeru..i iskreno, uživam u tome 🙂

Probajte i javite mi utiske 🙂

Prijatno!

Sandrine recepte možete pronaći i na instagramu @kototamo

Autor recepta i fotografija: Sandra Pecić, KO TO TAMO

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde