3 mala saveta za lepši život

0
Lepsi_zivot_Mamin_sajt

Napravila sam određene promene u životu. Fora je u tome što nisu velike, niti teške za izvesti. Nekim navikama sam rekla NO NO, nekim osobama PA-PA i da vidiš kako se iz istih stopa lakše diše.

Na prvi pogled ove promene su male, a vratile su sjaj mom životu – samo tako. Onaj dobar osećaj. Olakšanje. Lagodnost telu i … duši.

Koliko ću im ostati dosledna – ne znam, ali hajde da vam ispričam pre nego što zaboravim. Možda i vaš život postane kvalitetniji na brz i jednostavan način. A nisam lajf kouč i ne verujem u magiju. 🙂 I sad sam sigurna da nam to i nije potrebno, samo je potrebna odlučnost da bismo napravili neke „rezove“.

1. Odlazak na spavanje ranije

Ne znam za vas, ali ujutru kad mi zvoni budilnik psujem samu sebe što sam opet zaglavila radeći ili buljeći u telefon. I opet iznova pravim iste greške. Godinama!

A onda sam se u jednom momentu osetila toliko „isceđenom“ da sam sve poslove i svu zabavu ostavila po strani, ušuškala se i bezbrižno prepustila snu, i to odmah nakon uspavljivanja deteta.

Odlazak_na_spavanje

Rezultat: buđenje bez psovanja, osmeh od ranog jutra, nemerljivo više energije nego kad sam neispavana, osećaj zadovoljstva u svemu što sam tog dana radila. I organizam i psiha bili su mi zahvalni.

Jeste, kasnovečernji sati su omiljeno doba dana većine žena i – da, kad uspavamo decu onda imamo naših “5 minuta” da pospremimo, operemo veš, okupamo se, skuvamo za sutra…

Ups… jeste li primetile da nabrajam poslove? Okej, malobrojne od nas te kasne sate posvećuju svom zadovoljstvu, gledajući TV, surfujući po netu ili ispijajući čašu dobrog vina.

Ima i onih koje čak i u ponoć koriste mir i tišinu u kući da bi radile. Ja sam baš od te “lude” fele.

Kad god možete, priuštite sebi više sna. Pošto, verovatno, ujutru ne možete duže spavati, onda je jedino rešenje koje vam preostaje da ranije legnete.

Tvrdim da je više sna recept broj jedan za revitalizaciju!

2. No-no telefon kad sam u društvu

Postali smo zavisnici. U pravom smislu reči. Zavisnici od mobilnih telefona i sličnih malih uređaja, bez kojih smo kao poludeli. I sami znate šta radi najveći broj ljudi po kafićima, po parkovima, na ulicama, čak i u gostima. Gleda u telefon. Kucka. Gotovo neprestano.

Odvikavanje_od_telefona

Kad su se tek pojavili mobilni telefoni kod nas, smatrala sam izuzetno nekulturnim njegovo korišćenje u društvu (ne u smislu važnog poziva, nego konstantno držanje mobilnog u rukama, na stolu, kuckanje poruka…).

A onda su telefoni postali „kompjuteri u malom“, naš prozor u svet, centar naših poslovnih i društvenih zbivanja… I svi smo im se priklonili. Toliko, da oni nas kontrolišu. Da se osećamo izgubljeno bez njih.

Koliko sam samo puta samu sebe uhvatila da proveravam poruke dok sam sa nekim u društvu. A, realno, preživela bih sasvim lepo i bez toga.

Zato sam rešila da eliminišem tu ružnu naviku, što zbog poštovanja drugih, što zbog sebe same, jer stalno gledanje u telefon zaista opterećuje. Potpuna koncentracija na sagovornika daje mnogo veći doživljaj.

Da ne govorim o situacijama kad smo sa sopstvenom decom. Sad samu sebe „lupim po prstima“ kad krenu ka tašnici ili džepu ne bi li se latili tog malog, a tako moćnog gospodara. On treba da bude sluga meni, a ne ja njemu.

Do đavola sa telefonima! Dajte da vratimo kontrolu nad sopstvenim životima!

Energetski_vampiri

3. Pa – pa energetski vampiri

Oni nas „cede“, oni nas „melju“, zbog njih se osećamo loše, čak i kad znamo da ništa loše nismo uradili… I, kao što reče naša Milica (psiholog) u tekstu Energetski vampiri – kako ih prepoznati i odstraniti, posle susreta sa njima nas tri dana boli glava…

Njen savet u istom članku i glasi: distancirajte se ili potpuno odstranite tu osobu iz svog života. E sad, to nije uvek lako. Nekada nije ni moguće u roku od odmah. Ali je moguće.

Kako? Radom na sebi, sopstvenom samopouzdanju i optimističnom gledanju na svet. Po pravilu, „energetski“ od takvih beže.

A, ukoliko vam dozlogrdi i izgubite živce, odnosno dotično „oštrozubo“ stvorenje prevrši svaku meru, napravite rez. To zavisi baš i samo od vas!

Saveti_za_lepsi_zivot

U nekoliko slučajeva, energetske sam trpela dugo, pokušavala da ih razumem, praštala im, davala im nove i nove prilike… Ništa nije vredelo, dok nisam rekla: „Stop! Sada te odstranjujem iz svog života. Ti možda nisi loša osoba, možda nisi ni svestan svoje negative, ali sam ja svesna da na mene i moj život utičeš loše. Sada je kraj.“.

Osećaj je fantastičan!

Drage moje, nemojte odlagati promene koje vam život mogu učiniti lepšim i lakšim! Nemojte reći: „Od ponedeljka ću…“ ili „Samo još ovaj put…“. Probajte nešto od ovoga već danas. Zahvalnice primam u inboks. 😉

 

Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde