U ovo ludo vreme, kada se živi nenormalno brzo, sve nam je na dohvat ruke. Hrana, odeća, igračke… Za sve je potrebno samo par klikova i eto zvona na vratima – kurir je doneo. Takvim načinom života gubi se ono ‘pravo’ – miris tek ispečenih kiflica, dečija radost dok pravimo novu igračku…
Neko je u nedostatku vremena prinuđen da tako funkcioniše, neko svesno bira lakši način, vodeći se onom da treba iskoristiti sve mogućnosti modernog doba i to je apsolutno u redu. Sa druge strane, postoje (i dalje) oni koji će se radije malo pomučiti, izdvojiti koji sat više i napraviti nešto svojim rukama, sopstvenim trudom.
Evo najjednostavnijeg primera: kada danas uđete u market, bilo koji, rafovi i rafovi su ispunjeni raznoraznim keksima. Čajni, meki, punjeni, voćni, integralni, dijetalni, čokoladni, ‘zdravi’… izbora koliko želiš, sve i za svakoga. I kupim ja, nije da ne kupim, ali često me uhvati neki neizdrž da deci sama napravim keksiće.
Znate zašto to volim? Zato što pravljenje keksića nije samo to – umesi, stavi u kalupe, ispeci, pojedi. Ne, to je zajednička radost što ćemo nešto ZAJEDNO praviti, jer deca se tako osećaju velika i važna. Oni prave nešto što ćemo svi jesti i to ih čini naročito srećnim. 🙂 I onda, to nije više samo keks. To je vreme provedeno sa detetom na jedan predivan način.
Stoga, ovog petka želim da sa vama podelim recept koji nam je ustupila sjajna Aleksandra sa bloga Aleks Cooks te joj se ovim putem i zahvaljujem 🙂 (a savetujem i da je obavezno zapratite na Instagramu (@aleks_books_and_cooks ).
U pitanju su Čoko keksići. Priznajem, išla sam na sigurno 🙂 jer, ko ne voli čokoladu i ko ne voli keks? Zato ova kombinacija može da bude samo pun pogodak i ništa manje od toga.
Dakle, ako imate decu ili male rođake koji jedva čekaju da vam ubrašnjave celu kuhinju, obavezno isprobajte ovaj recept!
Potrebni sastojci:
2jajeta,
100gr šećera,
100gr margarina sobne temperature,
270gr brašna,
1 vanilin šećer,
1 kašika arome vanile
1 prašak za pecivo,
100gr seckane čokolade ( najbolje mlečna)
seckani lešnici (orasi, bademi, suvo grožđe…po vašem ukusu). Ja stavljam lešnike jer su mi neprevaziđeni u kombinaciji sa čokoladom.
Postupak:
Izmrvite margarin u brašnu, potom dodajte šećer u prahu, jaja i sve ostalo.
Sjedinite sve i na kraju dodajte kockice čokolade.
Tako napravljenu smesu ostavite u frižideru da odstoji minimum pola sata. Za to vreme će se smesa dovoljno ohladiti i biće lakša za oblikovanje.
Pravite kuglice, svaku malo odozgo pritisnite i pecite na 200 stepeni. Ne čekajte da postanu braon, tako ćete ih prepeći.
Kao i većinu keksića, pecite dok ne dobiju zlatnu boju i iako vam se čine da nisu još pečeni, da su mekani, ne brinite. Hlađenjem će se dodatno stegnuti.
Aleksandra savetuje (a ja potvrđujem) da već nakon 10 minuta proverite koliko su pečeni i u zavisnosti od vaše rerne odredite dalje vreme pečenja.
I za kraj, dok sam pisala ovaj tekst na pamet su mi pale one metalne kutije sa miksovanim keksićima koje smo svi imali kod kuće. Znate one u kojima su naše mame i bake čuvale pribor za šivenje 🙂 Uvek me nasmeje ta činjenica koja prati naš mentalitet 🙂
Neko je tu kutiju dobio od rođaka iz Nemačke, neko iz Mađarske…a danas ih možete naći u svakom marketu, na pijaci…i baš bude uspomene, zar ne?
Ako imate jednu takvu kutiju, ovi čoko keksići su IDEALNI za nju. Napravite odmah duplu turu (jer će deo odmah nestati, garantujem) a ostatak stavite u kutiju i sladite se u narednim danima uz kafu ili čaj.
Napravite sebi potpun ugođaj, usporite vreme i uživajte.