Najdraža čokoladna torta

2
čokoladna torta

Bliži nam se Nova godina a sa njom i planiranje novogodišnje trpeze. Nakon predjela, čorbice, salate i glavnog jela valja se zaslatiti dobrom starom čokoladnom tortom.

Za sve vas čokoljupce a i za vas koji to možda niste ali želite da probate, pripremili smo jedan sjajan recept – ukusna čokoladna torta sa kvalitetnim i jednostavnim sastojcima.

Pošto mi uvek biramo isključivo oprobane recepte, i ovaj je upravo takav – njegova autorka je gospođa Javorka Filipović, odlična kuvarica i autorka kulinarskog bloga.

Recept za čokoladnu tortu

Za koru vam je potrebno:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašika ulja
3 kašike vode
2 kašike čokolade u prahu
6 kašika hlebnih mrvica

Za pripremu fila potrebni su sledeći sastojci:
2 jajeta
150 g šećera u prahu
50 g čokolade
150 g maslaca
200 ml slatke pavlake

PRIPREMA

1. Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i sve zajedno dobro umutiti mikserom.

2. Dodati žumanca, ulje i vodu i sve mutiti na najslabiju brzinu. Dodati čokoladu u prahu i mrvice i lagano umutiti da se sve sjedini.

3. Pleh veličine 25 x 30 cm obložiti pek papirom, usuti smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni . Kora je pečena kada se lagano odvoji od bočnih ivica pleha.

4. Izručiti koru i ostaviti je da se dobro ohladi. Preseći je celom dužinom na dva jednaka dela, a onda svaki još kroz sredinu raseći da dobijete 4 jednaka dela.

5. Na pari skuvati jaja sa šećerom do potrebne gustine. Skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti ga da se prohladi. Na kraju dodati penasto umućen maslac . Posebno umutiti pavlaku u čvrst šlag i sve dodati u fil. Lagano promešati da se sjedini i filovati kore.

6.  Premazati koru filom sa svih strana i ukrasiti po želji.


čokoladna torta

Ako probate ovaj recept javite nam vaše utiske u komentaru ispod teksta.
Prijatno! 🙂

Autor recepta: Javorka Filipović

Fotografije: sa bloga autorke „Kuhinjske čarolije“

Šta nam je autorka rekla o sebi? 
„Volim da jela budu jednostavna i da ih mogu pripremiti i mlade domaćice. Trudim se da namirnice budu svima dostupne, a opet zdrave i kvalitetne. Volim da mesim peciva, slana i slatka, a iznad svega volim sve što potiče iz vojvodjanske kuhinje. Svaki recept je detaljno opisan, jasan i precizan- to uvek dobijam kao povratnu informaciju od onih koji su ih isprobali.“

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar
Unesite svoje ime ovde